Eşti aici

Noutăți MEN

Subscribe to Flux Noutăți MEN
Actualizat: în urmă cu 21 de ore 51 de minute

Întâlnirea ministrului Educației Naționale cu o delegație a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar

9 Decembrie 2018 - 1:41pm
08 Dec 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a primit vineri, 7 decembrie 2018, o delegație formată din liderii Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP - IP), în vederea identificării și agreării unor soluții la principalele provocări cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România.

În cadrul întrunirii, au fost dezbătute aspecte ce țin de viitorul cadru legislativ al sistemului educațional, ambele părți convenind ca noua lege a educației să cuprindă și un capitol destinat drepturilor și obligațiilor părinților.

Cei doi parteneri de dialog au convenit și cu privire la nevoia de formare a părinților în vederea înțelegerii exigențelor curriculare, precum și cu privire la necesitatea ca părinții să păstreze, în mod constant, legătura cu unitatea de învățământ și cadrele didactice implicate în procesul de învățare.

În acest context, a fost subliniată și importanța orientării profesionale și necesitatea intensificării activității de consiliere educațională a elevilor de către consilierii școlari.

Totodată, s-a reiterat și utilitatea abordării didactice centrate pe formarea de competențe și folosirea resurselor educaționale deschise, specifice nevoii de învățare a fiecărui copil, pentru creșterea accesului la experiențe de învățare interactive și de calitate ale elevilor.

De asemenea, au fost purtate discuții privind necesitatea de a introduce și anumite concursuri școlare în lista concursurilor naționale, aprobată de către Ministerul Educației Naționale, pe baza unor criterii de performanță.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnire între ministrul Ecaterina Andronescu și reprezentantul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală (AUF), Mohamed Ketata

9 Decembrie 2018 - 11:38am
07 Dec 2018

„Apreciem contribuția AUF la dezvoltarea «meta-portalului» și «atlasului expertizei francofone unificate» într-o singură platformă - Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon. România este direct interesată de existența și folosirea unui instrument precum meta-portalul propus de IDNEUF și este evident faptul că accesul la un astfel de instrument nu poate genera decât beneficii pentru orice instituție universitară din România”. 

Declarația îi aparține ministrului Ecaterina Andronescu, și a fost făcută în cadrul întrevederii avute vineri, 7 decembrie, cu directorul Direcției Regionale Europa Centrală și Orientală (DRECO) a AUF, Mohamed Ketata.

Cei doi interlocutori au abordat și aspecte ce țin de organizarea reuniunilor IDNEUF4 pe care țara noastră le va găzdui, în perioada 18-21 iunie 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul Educației Naționale a reconfirmat și implicarea României în promovarea valorilor francofone în regiune, precum și disponibilitatea MEN de a contribui la întărirea cooperării cu AUF, în vederea realizării mai multor proiecte francofone naţionale şi regionale.

În marja parteneriatului între DRECO și Institutul de Fizică Atomică (IFA), a fost lansată, în luna noiembrie 2018, cea de-a doua competiție pentru proiecte comune de cercetare, în scopul dezvoltării schimburilor științifice și tehnologice de excelență între laboratoarele de cercetare din Europa Centrală și Orientală și România, favorizând cooperări noi în domenii inovative.

Agenția Națională a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală reunește, în prezent, 122 de instituții universitare sau de cercetare din 24 de țări, 39 dintre acestea fiind în România.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnirea ministrului Educației Naționale, doamna Ecaterina Andronescu, cu ambasadorul SUA în România, Excelența sa Hans Klemm

7 Decembrie 2018 - 6:10pm
06 Dec 2018

Ministrul Ecaterina Andronescu a avut joi, 6 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm, împreună cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii - directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale, domnul Radu Ioanid, directorul Biroului de Relații internaționale, domnul Paul Shapiro -, și reprezentantul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, doamna Elisabeth Ungureanu.

Discuțiile au vizat Muzeul de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, care urmează să se deschidă la București, precum și programele educaționale și de instruire a cadrelor didactice, necesare unei înțelegeri mai profunde a istoriei comunității evreiești în țara noastră.

Astfel, Ministerul Educației Naționale va promova cursurile acreditate pentru profesorii de istorie și științe sociale, pe tema „Rasism, xenofobie, antisemitism, probleme educaționale Holocaust”, program elaborat și implementat de către Institutul „Elie Wiesel”.

Totodată, MEN va sprijini activitatea Institutului pentru Studii de Holocaust și Genocid din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În vederea încurajării proiectelor și inițiativelor prin care tinerii sunt învățați să își facă auzite vocile în combaterea tuturor formelor de discriminare, ministrul Ecaterina Andronescu și-a manifestat interesul pentru asigurarea unei largi diseminări în rândul elevilor și studenților a informației privind deschiderea Muzeului de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întrevederea de la Bruxelles a ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport

6 Decembrie 2018 - 9:53am
06 Dec 2018

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, în perioada 4-5 decembrie 2018, împreună cu membrii Guvernului, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport.

Cu acest prilej, ministrul român al Educației a prezentat prioritățile Președinției României în domeniul educației și formării profesionale, priorități care vizează trei dimensiuni majore: mobilitatea, incluziunea și excelența.

În acest sens, România va urmări să contribuie la consolidarea identității culturale europene prin educație și la creșterea performanței sistemelor educaționale, acordând atenție sporită învățării bazate pe competențe, aptitudini, abilități și atitudini care să fie dobândite pe tot parcursul vieții. De asemenea, România va promova mobilitatea în scopul învățării, aceasta reprezentând una dintre cele mai importante pârghii în procesul de dezvoltare a capacității profesionale.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educației Naționale și-a exprimat interesul față de dosarul privind viitorul program Erasmus+, apreciind faptul că statele membre au ajuns la un consens privind obiectivele și structura noului program. Cei doi interlocutori au subliniat importanța dezvoltării de programe de licență-master-doctorat în mai multe țări, cu participarea mai multor universități partenere. În acest mod, educația ar putea să își consolideze rolul de liant al statelor Uniunii Europene.

Totodată, a fost adusă în discuție și necesitatea extinderii rețelelor de universități europene, precum și a centrelor de excelență în învățământul profesional și tehnic. Odată cu preluarea Președinției Consiliului UE, României îi revine responsabilitatea continuării dezbaterilor pe această temă.

Demnitarul român a lansat invitația comisarului Tibor Navracsis de a participa la reuniunea ministerială, organizată în România, în perioada 15-16 mai 2019, dialogul dintre MEN și Comisia Europeană urmând a fi intensificat pe parcursul deținerii Președinției Consiliului UE.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Mesajul ministrului Educației Naționale cu prilejul Zilei Naționale a României

1 Decembrie 2018 - 10:37am
01 Dec 2018

„La mulți ani, România!

Într-o zi de mare sărbătoare, ne înclinăm cu recunoștință în fața memoriei făuritorilor Marii Uniri!

Atunci, slujind interesul major al României, au avut înțelepciunea și inteligența politică să așeze în primul rând interesul național și să împlinească un vis de veacuri - unirea tuturor românilor!

Gratitudinea noastră se îndreaptă și către cei care s-au jertfit în război. Faptele lor de vitejie i-au determinat pe cei care decideau tratatul de pace să sprijine România și pentru aceasta trebuie să nu îi uităm!

Unirea de la 1 Decembrie 1918 este cea mai mare binecuvântare pentru poporul român!

Casa părintească a fiecăruia dintre noi este România!

S-o prețuim, s-o respectăm, s-o apărăm și s-o slujim cu toată puterea noastră!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români, oriunde vă aflați!”

Ecaterina ANDRONESCU,

ministrul Educației Naționale

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întrevederea reprezentanților Ministerului Educației Naționale cu delegația Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și afacerilor sociale din Republica Socialistă Vietnam

29 Noiembrie 2018 - 1:45pm
29 Noi 2018

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale s-au întâlnit miercuri, 28 noiembrie, cu o delegație a Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și Afacerilor Sociale din Republica Socialistă Vietnam, condusă de Excelența Sa, domnul Dao Ngoc Dung, ministru.

În cadrul întâlnirii, cele două părți și-au exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul educației, subliniind importanța relațiilor dintre România și Vietnam. 

Oficialii au încurajat dezvoltarea parteneriatelor dintre instituțiile de învățământ superior din cele două state pentru susținerea mobilităților cadrelor didactice și studenților. În acest sens, a fost subliniată necesitatea unei mai bune utilizări a oportunităților oferite de acordurile bilaterale semnate. Cu acest prilej, interlocutorii au agreat realizarea de schimburi de informații și bune practici în domeniul învățământului profesional și tehnic și al învățământului superior.

Secretarii de stat din cadrul MEN și-au exprimat speranța că această vizită va contribui la îmbunătățirea cooperării în beneficiul celor două sisteme de învățământ.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Concurs național de creativitate pentru elevi și studenți consacrat celebrării Centenarului Marii Uniri

28 Noiembrie 2018 - 5:35pm
28 Noi 2018

Celebrarea Zilei Naționale constituie un moment semnificativ în afirmarea identității naționale, sentiment care cultivă respectul față de patrimoniul spiritual și material al României, integrat în valorile perene ale întregii lumi.

Ministerul Educației Naționale lansează, cu prilejul Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018, un concurs național adresat tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cu următoarele secțiuni: creație literară (versuri, proză, eseuri), arte vizuale și muzicalecreații media. Concursul este deschis și studenților din învățământul superior, domeniul arte vizuale, din cadrul a 18 universități din țară (care se pot înscrie la secțiunea aferentă).

Concursul cu tema „Recunoștință făuritorilor Marii Uniri” presupune elaborarea unei lucrări originale, reprezentativă pentru viziunea autorului. Concurenții au libertatea de a-și alege formatul de prezentare.

Concursul va lua startul luni, 3 decembrie 2018, sub semnul emoției și inspirației generate de sărbătoarea de 1 Decembrie, și se va finaliza în ultima zi de școală/cursuri din semestrul I al anului școlar în curs.

În învățământul preuniversitar, competiția se va desfășura pe niveluri de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate. În vacanța intersemestrială (2-10 februarie 2019), la nivelul fiecărui inspectorat școlar, vor fi selectate cele mai reușite lucrări ale preșcolarilor și elevilor din fiecare județ. În desemnarea premianților, ponderea cea mai mare o va avea originalitatea creației.

Autorii lucrărilor câștigătoare vor primi recunoașterea, în mod public, a poziției dobândite în ierarhia națională a concursului, prin premii, precum și prin acordarea Medaliei CENTENAR și a DIPLOMEI DE EXCELENȚĂ.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Participarea ministrului Ecaterina Andronescu la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii”

27 Noiembrie 2018 - 9:49pm
27 Noi 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a participat astăzi, 27 noiembrie 2018, la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii.”

Evenimentul a reunit reprezentanții autorităților cu cei ai mediului universitar, mediului privat și ai principalelor patronate și sindicate, pentru a discuta pe tema introducerii învățământului de tip dual universitar în România, în contextul prezentării raportului „Cercetări asupra studiului dual la nivel universitar în România”, realizat de Academia de Studii Economice.

Ministerul Educației Naționale încurajează implicarea operatorilor economici în formarea profesională inițială prin învățământ profesional și prin învățământ dual și este deschis propunerilor privind introducerea sistemului de învățământ dual și la nivel terțiar.

De asemenea, MEN consideră că împreună cu mediul economic și de afaceri se pot identifica cele mai potrivite soluții pentru corelarea sistemului de învățământ universitar cu cerințele pieței muncii.

Unul dintre proiectele care urmează a fi implementate de către MEN, în acest scop, prin intermediul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), este „Dezvoltarea sistemică a învăţământului profesional şi tehnic, în concordanţă cu nevoile de dezvoltare socio-economică la nivel naţional, regional şi local”proiect finanțat din fonduri europene pentru formarea profesională.

Măsurile vor viza dezvoltarea unor mecanisme pentru anticiparea nevoilor de calificări şi competențe solicitate pe piața muncii, în scopul adaptării ofertei învățământului profesional şi tehnic la necesitățile identificate.

De asemenea, sunt luate în considerare mecanisme de asigurare şi monitorizare a calității în învățarea la locul de muncă, mecanisme de monitorizare, evaluare şi revizuire sistematică a calității formării profesionale la nivelul sistemului Învățământ Profesional și Tehnic (IPT), mecanisme de recunoaștere a excelenței în furnizarea de programe de formare profesională inițială, mecanisme de monitorizare a inserției profesionale a absolvenților IPT, precum şi măsuri pentru creșterea participării la IPT şi creșterea ocupării în rândul absolvenților IPT (dezvoltarea competențelor antreprenoriale, forme de sprijin pentru elevi, consiliere şi orientare profesională, subvenții pentru operatorii economici implicați în formarea profesională inițială).

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Echipele României au obținut șapte medalii la Turneul Internaţional de Informatică Shumen 2018

26 Noiembrie 2018 - 7:37pm
26 Noi 2018

Echipele de seniori și juniori ale României au obţinut șapte medalii la ediția a X-a a Turneului Internaţional de Informatică Shumen din Bulgaria: trei medalii de argint și patru medalii de bronz.

Medaliile de argint au fost cucerite de Maria-Alexa Tudose (clasa a X-a/Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești), Theodor - Pierre Moroianu (clasa a XI-a/Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și Flaviu-Cristian Verde (clasa a VII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București).

Cei patru laureați cu bronz sunt Tiberiu Ioan Mușat (clasa a IX-a), Matei Tinca (clasa a IX-a) și Luca Mihnea Metehău (clasa a VII-a), toți elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu" din București, și Eduard Valentin Dumitrescul (clasa a VIII-a/Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Suceava). Din echipa de juniori a făcut parte și Alexandru Raul Todoran (clasa a VI-a/Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie).

Olimpicii români au fost însoțiți și pregătiți de profesorii Gheorghe-Eugen Nodea (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu) și Dan Octavian Dumitrașcu (Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung), respectiv de Radu Muntean, student al Universității din București.

Competiţia s-a desfăşurat în localitatea Shumen, în perioada 21-25 noiembrie, cu participarea a peste 60 de concurenți (seniori și juniori) din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Elveţia, Moldova, Polonia, România şi Serbia.

BIROUL DE COMUNICARE

 

Etichete: comunicat de presăCategorie: Comunicate de presă

Precizările Ministerului Educației Naționale (15.11.2018)

15 Noiembrie 2018 - 5:10pm
15 Noi 2018

În urma informațiilor apărute în presă cu privire la presupusele nereguli sesizate la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir" din Târgu Mureș, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:

Ministrul interimar al Educației Naționale, doamna Rovana Plumb, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Mureș să demareze verificări la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, având în vedere aspectele sesizate în mass-media, mai precis faptul că există persoane care ar fi obținut în mod ilegal diploma de absolvent al instituției.

În același timp, ministrul Educației a decis să trimită Corpul de Control la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicat de presăCategorie: Comunicate de presă

Noi măsuri privind ocuparea prin concurs a posturilor didactice şi de cercetare vacante, precum și promovarea în cariera didactică prin examen, în învățământul superior

9 Noiembrie 2018 - 3:15pm
09 Noi 2018

Astăzi, 9 noiembrie, au fost aprobate în ședința de Guvern două hotărâri privind ocuparea prin concurs a posturilor didactice şi de cercetare vacante, precum și promovarea în cariera didactică prin examen, în învățământul superior.

Urmare a solicitărilor Consiliului Național al Rectorilor și a universităților, au fost aduse mai multe modificări Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învățământul superior, reglementată prin H.G. nr. 457/2011, cu modificările și completările ulterioare. Acestea vizează

  • clarificarea modului în care un concurs poate fi contestat, dar și a aspectelor cu privire la soluționarea contestațiilor;
  • clarificarea modului în care se constituie comisia de contestații;
  • simplificarea modului de organizare a comisiilor de concurs;
  • clarificarea procedurilor de concurs privind verificarea îndeplinirii standardelor minimale.

În ceea ce privește examenul de promovare în cariera didactică în învățământul superior, acesta a fost reglementat prin OUG 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, cu respectarea acelorași criterii de performanță ca în cazul concursurilor didactice.

Deoarece pentru ocuparea prin concurs a posturilor didactice şi de cercetare există Metodologia-cadru de concurs, prin simetrie, Hotărârea de guvern aprobată astăzi reglementează aspecte cu privire la organizarea și desfășurarea examenului  de promovare în cariera didactică, pentru învăţământul superior, printr-o Metodologie – cadru. Printre condițiile specifice acestor examene regăsim:

  • personalul didactic are dreptul de a promova în cariera didactică, pe bază de examen, în limita posturilor didactice vacante aprobate, anual, de către senatul universității
  • pot participa la examen cadrele didactice titulare care au avut calificativul "foarte bine" în ultimii trei ani, nu au fost sancţionate disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc standardele de ocupare a posturilor didactice
  • vechime minimă de 3/6/9 ani în calitate de cadru didactic în învățământul superior în cadrul instituției organizatoare a examenului de promovare (3 ani pentru lector/șef lucrări; 6 ani pentru conferențiar; 9 ani pentru profesor universitar)
  • îndeplinirea de către candidat a standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei, prevăzute de Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

 Îmbunătățirea modalităților de promovare în carieră a cadrelor didactice, în baza unor criterii și procese relevante, are ca scop stimularea performanței didactice, și implicit, creșterea prestigiului universităților din România, măsură prevăzută și în Programul de Guvernare.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Guvernul a alocat mai mulți bani pentru programul „Masa caldă în școli”

9 Noiembrie 2018 - 3:13pm
09 Noi 2018

În sedința de Guvern de astăzi, 9 noiembrie 2018, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind continuarea programului național Masa caldă în școlidestinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

Ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot.

De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ.

În urma pilotării programului în anii precedenți, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.

Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România, măsură prevăzută și în Programul de Guvernare 2017.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicat de presăCategorie: Comunicate de presă

Ministerul Educației Naționale a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat și a sistemelor de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați în evaluare

5 Noiembrie 2018 - 11:26am
05 Noi 2018

Ministerul Educației Naționale a reglementat - prin ordin - metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat. De asemenea, prin intermediul acestui document, au fost stabilite sistemele de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați în acreditarea și evaluarea periodicăatât a domeniilor de studii universitare de doctorat, cât și a școlilor doctorale și a instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD).

Prin acest demers, solicitat de universități și de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), Ministerul Educației Naționale (MEN) a creat cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a studiilor universitare de doctorat. Evaluarea se realizează de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenție de asigurare a calității din străinătate, înscrisă în EQAR, cu cooptarea studenților și experților internaționali. 

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior are obligația de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligația de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă și de a solicita evaluarea de către agenția de asigurare a calității din țară sau străinătate. 

Ordinul de ministru clarifică și aspecte cu privire la evaluarea școlilor doctorale. Astfel,  fiecare școală doctorală este evaluată, din 5 în 5 ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menținerii acreditării.

În ceea ce privește evaluarea programelor de studii universitare de doctorat, aceasta se realizează pe domenii de studii universitare de doctorat, din 5 în 5 ani, pentru obținerea sau menținerea acreditării. Evaluarea școlilor doctorale prevăzute în Legea 100/2018 și care își menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, se realizează în paralel și concomitent cu evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat.

În cazul în care un domeniu de studii universitare de doctorat este organizat de mai multe școli doctorale din cadrul aceluiași IOSUD, evaluarea se realizează o singură dată, la nivelul IOSUD.

Proiectul aprobat prin ordin de ministru a fost propus de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, supus dezbaterii publice, discutat cu instituțiile de învățământ superior și CNR și analizat în Comisia de Dialog Social. 

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat nu se modifică în anul școlar 2018-2019

2 Noiembrie 2018 - 4:26pm
02 Noi 2018

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor susține examenele finale, Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureat, după același format de subiecte ca în anul școlar anterior.

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru sesiunile care se vor defășura în anul școlar 2018-2019, sunt postate pe site-ul subiecte.edu.ro.

Decizia a fost luată de ministrul interimar al Educației, doamna Rovana Plumb, după consultările avute astăzi, 2 noiembrie, cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor.

În urma întâlnirii desfășurate la sediul MEN, cei prezenți au solicitat în unanimitate ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din anul școlar 2018-2019 să se desfășoare în aceleași condiții, fără a se modifica structura subiectelor propuse.

Am solicitat consultări cu sindicatele din învățământul preuniversitar, cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, cu Consiliul Național al Elevilor, cu cadrele didactice, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește modul în care copiii noștri vor trece cu bine, în acest an școlar, Evaluarea Națională, respectiv examenul de Bacalaureat. Am ajuns la concluzia ca în timpul jocului nu se schimbă regulile. De aceea, în acest an școlar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte”, a declarat doamna Rovana Plumb, ministru interimar al Educației.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Ministrul Rovana Plumb, la „EduPro Summit #1 - Educate for future”: „Proiectele europene susțin dezvoltarea învățământului profesional”

1 Noiembrie 2018 - 6:02pm
01 Noi 2018

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și ministru interimar al Educației Naționale, a participat joi, 1 noiembrie, la „EduPro Summit #1 - Educate for future”, conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și Ambasada Republicii Federale Germania la București, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

La eveniment au fost prezenți și Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, și domnul Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director AHK România. Evenimentul a avut ca scop promovarea învățământului profesional dual pe model german, ca alternativă la învățământul clasic.

În discursul susținut, doamna Rovana Plumb a arătat că Guvernul României sprijină învățământul dual profesional din perspectiva finanțării prin proiecte din fonduri europene și a prezentat măsurile de finanțare care vizează îmbunătățirea acestui tip de învățământ.

În acest scop, în ultimele două săptămâni au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 114 milioane euro. Ambele proiecte sunt finanțate din Programul Operaționale Capital Uman.

Astfel, prin programul Bursa Profesională, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene. 20% dintre elevii care vor primi burse provin din mediul rural. Bursa, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților, dar în anumite condiții de frecvență la cursuri. Suma alocată programului este de 83 milioane euro. Mai multe informații sunt disponibile aici: http://bit.ly/2NAIccB.

Programul „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul român pentru acest tip de sprijin. Astfel, începând cu acest an școlar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi 250 lei/lună, față de 180 lei/lună (cuantumul anterior), pe întreaga durata a cursurilor. Detalii suplimentare sunt publicate aici: https://bit.ly/2P0nXJY.

Tot prin Programul Operațional Capital Uman vor fi alocate fonduri de 63,72 milioane euro pentru creșterea calității învăţământului profesional şi tehnic românesc. Concret, vor fi finanțate activități de creștere a calității și de adaptare a ofertei educaționale la cererea de calificări şi competenţe de pe piaţa muncii. În acest scop, vor fi organizate stagii de formare pentru profesorii din învățământul profesional şi pentru întreg personalul implicat în instruirea elevilor. De asemenea, partenerii economici vor fi stimulați financiar, prin subvenții, să se implice în formarea profesională iniţială. Vor fi puse la punct mecanisme de monitorizare a inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic. Mai mult detalii despre ghid sunt disponibile aici: https://bit.ly/2OBvVsT.

În contextul implementării obiectivelor Strategiei Europa 2020, dezvoltarea unui sistem de educație și formare profesională atractiv, competitiv și relevant pentru cerințele pieței muncii a reprezentat, în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Educației Naționale. 

Creșterea în fiecare an a numărului de elevi școlarizați prin învățământul profesional, de la 11.368 elevi în anul școlar 2012-2013, la 84.958 de elevi în anul școlar 2018-2019, demonstrează interesul tot mai mare al elevilor și al operatorilor economici pentru acest traseu de educație și formare profesională.

Și învățământul dual a înregistrat o dezvoltare importantă. Pentru anul școlar 2018-2019, acest tip de formare este organizat în 128 de școli (dublu față de anul trecut), cu un total de 4.244 elevi, pentru care au fost încheiate contracte de parteneriat cu  297 de operatori economici.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Consultări pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019

1 Noiembrie 2018 - 4:09pm
01 Noi 2018

Ministrul interimar al Educației Naționale, doamna Rovana Plumb, se va întâlni cu reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019 (Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și Bacalaureat).

După încheierea consultărilor organizate la sediul Ministerului Educației Naționale, doamna Rovana Plumb va susține o declarație de presă.

Întâlnirea are ca obiect găsirea celor mai bune soluții, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoștințelor candidaților, în concordanță cu programa școlară și cu prevederile legale în vigoare.

În procesul de elaborare a modelelor de subiecte pentru examenele din anul 2019 va ține cont și de opiniile rezultate în urma acestei consultări. Ulterior, noile modele de subiecte vor fi postate pe site-ul subiecte.edu.ro.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Participarea conducerii MEN la Reuniunea Consiliului Național al Rectorilor / Brașov (25 - 28 octombrie 2018)

28 Octombrie 2018 - 9:54am
28 Oct 2018

În perioada 25 - 28 octombrie 2018, se desfășoară reuniunea Consiliului Național al Rectorilor, eveniment care a marcat și aniversarea a 70 de ani de existență a Universității „Transilvania” din Brașov. Din partea Ministerului Educației Naționale au participat secretarii de stat Gigel Paraschiv și Ioan-Ștefan Groza.

La împlinirea a șapte decenii de învățământ universitar brașovean, doamna Rovana Plumb, ministru interimar al Educației Naționale, a transmis un mesaj prin care și-a exprimat aprecierea față de numeroasele generații de cadre didactice și absolvenți care au promovat valori esențiale precum etica academică și profesionalismul. Totodată, a felicitat conducerea universității, asigurând-o de sprijinul echipei de experți ai instituției, în pregătirea noilor generații de specialiști de care societatea românească are nevoie.

Cu acest prilej, reprezentanții MEN și-au manifestat încrederea că Universitatea „Transilvania” din Brașov, prin viziunea sa modernă și infrastructura sa performantă, va continua să ducă la îndeplinire misiunea de a genera și a transfera cunoștințe către societate, contribuind astfel la dezvoltarea unui învățământ românesc competitiv la nivel european și nu numai.

Cei doi secretari de stat din cadrul MEN au fost prezenți vineri, 26 octombrie, la întâlnirile bilaterale ale rectorilor din România, China și Turkmenistan, iar sâmbătă, 27 octombrie, au participat la lucrările CNR.

Subiectele dezbătute în cadrul grupurilor de lucru au vizat participarea universităților românești la Rețelele de universități transnaționale, metodologia de concurs/de promovare a cadrelor didactice, evaluarea școlilor doctorale, participarea universităților românești la acțiunile dedicate Centenarului.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Noi măsuri pentru debirocratizarea sistemului de învățământ și încadrarea personalului didactic în regim de plata cu ora

25 Octombrie 2018 - 4:41pm
25 Oct 2018

Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a semnat un ordin care aduce îmbunătățiri în privința încadrării personalului în regim de plata cu ora.

Astfel, învățătorii/institutorii/profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor putea fi salarizaţi în regim de plata cu ora pentru cursurile care depăşesc numărul de ore prevăzute în planurile de învăţământ de la clasele cu predare în limba română.

În plus, a fost eliminată obligația ca învățătorii/institutorii/profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să desfășoare activităţi didactice la clasă în acelaşi timp (în pereche) cu profesorii de specialitate care predau la clasele respective educaţia fizică, limbile moderne şi religia. Astfel, ei pot beneficia de acest timp pentru a-şi completa pregătirea metodico-ştiinţifică.

De asemenea, a fost stabilită ordinea în care se ocupă posturile didactice de predare/catedrele vacante şi rezervate în regim de plata cu ora. Pentru anul școlar 2018-2019, rămân în vigoare prevederile Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, aprobată prin ordinul de ministru nr. 5485/13.11.2017, unde încadrarea în regim de plata cu ora este reglementată prin articolele 94-96.

Ministrul Rovana Plumb a decis, în același timp, să elimine fișa de activitate lunară, formular ce era cuprins în Anexa 3 a ordinului nr. 4165/24.07.2018, urmând ca activităţile să fie evidențiate în condica de prezenţă a unității de învăţământ. Măsura transpune politica MEN de debirocratizare a sistemului de învățământ, cerință subliniată și de profesorii și învățătorii care au luat parte, alături de doamna Rovana Plumb, la întâlnirea de lucru din data de 18 octombrie, la sediul MEN.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Acțiuni de promovare a învățământului superior românesc în Tunisia

19 Octombrie 2018 - 4:17pm
19 Oct 2018

În perioada 18 - 19 octombrie 2018, se desfășoară, la Tunis, mai multe acțiuni de promovare a învățământului superior românesc, organizate de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), Ministerul Educației Naționale din România, Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Tunisia și Ambasada României în Republica Tunisiană.

Evenimentele au loc în contextul în care tot mai mulți cetățeni tunisieni și-au exprimat interesul de a urma studiile superioare în România.

În cadrul grupului de lucru, organizat în data de 18 octombrie 2018, la sediul Ministerului Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Tunisia, domnul Slim Khalbous, ministrul de resort, a subliniat interesul țării sale pentru creșterea calității parteneriatelor încheiate cu alte state, precum și pentru înscrierea acestor cooperări într-o viziune strategică de dezvoltare a învățământului tunisian. Acesta a apreciat că România are potențialul de a fi un partener strategic în domeniile educației și cercetării.

Domnul Ioan-Ștefan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, a prezentat sistemul de învățământ superior românesc și a evidențiat avantajele de care pot beneficia cetățenii străini care studiază în România în contextul diversității ofertei educaționale românești (peste 250 de programe de studii sunt oferite în limbi străine).

Întrunirea grupului de lucru a fost urmată de Forumul universităților din cele două țări, deschis de reprezentanți ai ministerelor de profil, Consiliului Național al Rectorilor, Ambasadei României din Tunisia și cu participarea reprezentanților universităților românești din centrele universitare Alba Iulia, Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, Pitești și Timișoara.

În cursul zilei de vineri, 19 octombrie 2018, are loc evenimentul „Campus Roumanie”. Acesta constă în promovarea ofertei de învățământ superior din România și oferirea informațiilor de interes cu privire la mediul social, academic și cultural din România, dar și a detaliilor despre avantajele oferite de învățământul românesc. De asemenea, sunt prezentate demersurile necesare pentru înscrierea la studii universitare în țara noastră.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România (CNR), prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a semnat Convenția de parteneriat între CNR și Conferința Președinților de Universități din Tunisia. De asemenea, se semnează protocoale de cooperare între universități românești și universități din Tunisia.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a convocat o întâlnire de lucru cu învățătorii și profesorii

18 Octombrie 2018 - 7:26pm
18 Oct 2018

Ministrul interimar al Educației, doamna Rovana Plumb, a convocat, astăzi, 18 octombrie 2018, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai cadrelor didactice - învățători și profesori. Au fost prezenți, de asemenea, membrii unor asociații profesionale, lideri de sindicat, precum și inspectori școlari. 

Scopul demersului doamnei Rovana Plumb a fost inventarierea principalelor dificultăți pe care le întâmpină cadrele didactice și remedierea cât mai urgentă a acestora, astfel încât să se asigure crearea unor premise solide pentru creșterea calității învățământului preuniversitar din România. 

Concret, învățătorii și profesorii prezenți au semnalat, printre altele, necesitatea urgentă a debirocratizării sistemului de învățământ, reluarea dialogului cu toți factorii implicați privind programa și manualele școlare, precum și regândirea modului în care se realizează inspecțiile la clasă. Participanții au cerut, totodată, clarificarea statutului juridic și a aspectelor legate de finanțarea centrelor de resurse și asistență educaţională.

Doamna Rovana Plumb a solicitat reprezentanților MEN propuneri de soluții concrete și rapide privind toate aspectele semnalate și constituirea, în acest sens, a unui grup de lucru la nivelul instituției: „Trebuie să găsim ideea, soluția, iar apoi găsim și finanțarea. Pentru Guvernul României, învățământul reprezintă o prioritate zero. Avem soluții care sunt finanțabile inclusiv din fonduri europene, pe care le vom comunica în curând".

Ministrul interimar al Educației a mulțumit cadrelor didactice din toată țara, în numele Guvernului României, pentru activitatea și efortul pe care le fac zilnic pentru ceea ce reprezintă cea mai importantă resursă a unei țări: copiii.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Pagini