Eşti aici

Comunicări de presă ME

Subscribe to Flux Comunicări de presă ME Comunicări de presă ME
Ministerul Educației - comunicate de presă
Actualizat: în urmă cu 2 ore 55 de minute

Ministerul Educației și Cercetării continuă să sprijine școlile în desfășurarea activităților pentru reducerea violenței în medi...

26 Martie 2025 - 8:13pm
26 Mar 2025

Ministerul Educației și Cercetării continuă să sprijine unitățile de învățământ în eforturile de creare a unui spațiu cât mai sigur pentru copii și întreg personalul.

În acest sens, Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a semnat ordinul prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri (1.550.000 de lei) pentru activități în cadrul programului Împreună prindem curaj, program ce are drept scop prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David:

Așa cum am mai afirmat, școala trebuie să fie un mediu sigur. Încurajez școlile să se înscrie în acest program (toate detaliile - tipuri de activități, cheltuieli eligibile etc. - sunt disponibile ► aici) și să organizeze activități de prevenire a violenței în mediul școlar, mai ales că există și oportunitatea acestui sprijin financiar, pe care mă bucur că putem continua să-l oferim, în condiții de criză economico-financiară.

Nu putem stimula învățarea și dezvoltarea în școli nesigure, între acte de violență fizică sau psihică. În contextul preocupării constante pentru reducerea violenței în mediul școlar, repet: avem nevoie ca normele pentru reducerea acestui fenomen - care sunt clar prevăzute în lege, metodologii și regulamente - să nu rămână forme fără fond și, totodată, reiau îndemnul meu ca toți membrii comunității școlare să se familiarizeze cu ele și să le aplice, pentru binele copiilor noștri și al personalului din școli. Violența nu poate interfera cu actual educațional!

În final, vă încurajez pe toți să nu tolerați comportamente inacceptabile și să le semnalați ori de câte ori sunteți victime sau martori și reiau mesajul meu, «Zero toleranță pentru orice formă de violență în mediul școlar!» și angajamentul de a identifica și a implementa mecanisme pentru prevenirea comportamentelor de netolerat. Aceste comportamente sunt de netolerat nu doar în mediul școlar, ci la nivel social, în general.

BIROUL DE PRESĂ

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Educației și Cercetării susține reforme curriculare bazate pe dovezi și co-create cu actorii educației

26 Martie 2025 - 12:25pm
26 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a deschis discuțiile în cadrul evenimentului dedicat unui proiect* care urmărește întărirea capacității de a implementa reforme curriculare pentru îmbunătățirea rezultatelor de învățare în România și Bulgaria.

Proiectul este implementat în România de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu OECD.

Ministrul Daniel David a declarat:

Integrarea României în OECD reprezintă un proiect de țară, așadar demersurile de acest tip contribuie la acest deziderat. La nivelul ministerului, lucrez la un Raport de diagnostic al educației și cercetării românești, care să susțină apoi soluții bazate pe dovezi, prin urmare, concluziile acestui demers vor fi integrate și în acest Raport. În același timp, abordarea mea privind educația bazată pe dovezi (evidence-based education) la toate nivelurile - personal (ex.: tehnici de învățare, tehnici de predare), mediu (ex.: organizarea școlilor/claselor) și mai general (ex.: politici naționale în domeniu) este prefect congruentă cu demersurile OECD.”

Ulterior, ministrul Daniel David a punctat:

„Așa cum am procedat și în cadrul dezbaterilor proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal, educația și politicile în domeniu trebuie co-create prin dezbateri raționale, lucruri pe care le învățăm tot mai bine din experiența proprie, inclusiv prin bunele practici OECD”.

În deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul doamna Cireșica Feyer (Acting Head of Unit, Technical Support Instrument Directorate in Reform and Investment Task Force - European Comission), domnul Paulo Santiago (Head of Policy Advice and Implementation Division, Directorate for Education and Skills - OECD) și doamna Natalia Miteva, reprezentanta Ministerului Educației și Științei din Bulgaria. 

Organizarea evenimentului a fost gestionată de secretarul de stat Bogdan Cristescu.

-----------------

Proiectul „Consolidarea capacității Bulgariei și României de a proiecta și de a realiza reforme curriculare și de a îmbunătăți rezultatele învățării elevilor” își propune să sprijine Bulgaria și România să progreseze pe calea reformelor curriculare planificate cu scopul de a îmbunătăți rezultatele elevilor.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Suport Tehnic.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Educației și Cercetării deschide Biblioteca EduLib către comunitățile românești din afara țării, pentru promovarea lim...

24 Martie 2025 - 5:18pm
24 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a decis ca accesul în Biblioteca EduLib să fie deschis și școlilor românești din comunitățile aflate în afara granițelor țării.

EduLib este o bibliotecă digitală online destinată elevilor și profesorilor din ciclul gimnazial, care cuprinde peste 3.700 de lecții ce pot fi integrate în actul educațional (o reflectare a modului de utilizare în mediul școlar, prezentată în spațiul public, poate fi găsită aici).

În acest context, ministrul Daniel David declară:

Evident că, absolut natural, primele consultări și discuțiii le-am avut cu ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, domnul Dan Perciun. Împreună am hotărât să organizăm în curând un eveniment de lansare a acestui demers, la o dată pe care o vom stabili de comun acord. Până atunci, vom pune în legătură persoanele responsabile cu definitivarea aspectelor formale și persoanele care trebuie să asigure operațional și tehnic această decizie.”

De asemenea, ministrul Daniel David subliniază un detaliu esențial:

„Am luat această decizie și în urma contextului creat de discuțiile la nivel de președinți și guverne între România și Republica Moldova, pentru a susține educația în limba română în toate comunitățile românești interesate.”

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Informare de presă: prezență simulare probe scrise examen național bacalaureat 2025

24 Martie 2025 - 3:50pm
24 Mar 2025

[Această pagină va fi actualizată în zilele următoare cu Informații privind prezența la simularea probelor scrise, conform graficului de organizare/desfășurare].

*** 

Astăzi, 24 martie, a avut loc simularea probei scrise la Limba şi literatura română din cadrul examenului national de bacalaureat 2025.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), au fost prezenți peste 101.000 elevi din totalul celor circa 123.000 de elevi înscriși (rată de participare: +82%). În urma tentativei de fraudă a fost eliminat un elev.

Calendarul simulării celorlalte probe scrise programate în această săptămână:

  • 25 martie: proba E)c) - proba obligatorie a profilului;

  • 26 martie: proba E)d) - proba la alegere a profilului şi specializării;

  • 27 martie: proba E) b) - Limba şi literatura maternă.

Evaluarea lucrărilor se efectuează digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru toți cei interesați, Ministerul Educației pune la dispoziție și un ghid informativ (întrebări frecvente + răspunsuri) privind evaluarea digitalizată a lucrărilor redactate de candidați.

Comunicarea rezultatelor (în mod individual) se va realiza în data de 8 aprilie.

Subiectele și baremele de evaluare au fost publicate la ora 15:00 pe pagina web dedicată.

Etichete: comunicate de presăsimulare examene naționalesimulare bacalaureatsimulare exameneCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministerul Educației și Cercetării lansează o campanie de promovare a performanțelor realizate de cercetătorii români

24 Martie 2025 - 11:36am
24 Mar 2025

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își reafirmă angajamentul de a aduce știința și cultura mai aproape de publicul larg, prin educație și promovarea gândirii critice, ca antidot eficient împotriva manipulării, conspirațiilor și pseudocunoașterii propagate de pseudoștiință și pseudoreligie. Într-o lume în care dezinformarea câștigă tot mai mult teren, MEC își asumă rolul de platformă care conectează oamenii cu realizările autentice ale cercetării românești, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți informate și reziliente.

În acest scop, MEC - prin Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) - anunță lansarea unei inițiative ambițioase, în cadrul căreia, lunar, va fi promovată cel puțin o performanță științifică majoră, cu impact semnificativ pentru societate, obținută de cercetători din universitățile și institutele de cercetare din România

Prima realizare inclusă în cadrul acestei campanii, care își propune să scoată în evidență performanțele cercetătorilor români, să inspire tinerii oferind modele de bune practici și să combată narațiunile false prin puterea cunoașterii autentice, este povestea remarcabilă a Danielei Pascal, cercetătoare la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), revenită recent dintr-o expediție științifică în Antarctica.

Filmul „O Româncă în Antarctica!”, realizat în colaborare cu fizicianul Cristian Presură, a fost lansat pe rețelele de socializare și a atras deja sute de mii de vizualizări. Materialul prezintă contribuțiile Danielei Pascal la cercetarea polară, subliniind rolul său în avansarea cunoașterii științifice și impactul acesteia asupra societății globale.

Performanța sa a fost promovată pentru prima oară în paginile revistei InHouse, publicație care aparține Autorității Naționale pentru Cercetare și care este dedicată promovării științei și cercetării de top din România.

Această inițiativă se alătură altor demersuri recente ale MEC, precum parteneriatele cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și platformele de socializare, menite să combată dezinformarea și să promoveze gândirea critică în spațiul public. Prin astfel de proiecte, MEC dorește să creeze punți între comunitatea științifică și cetățeni, oferind modele pozitive și informații verificate.

Ministerul Educației și Cercetării invită publicul larg să urmărească și să distribuie aceste povești de succes, contribuind la diseminarea cunoașterii autentice și la combaterea dezinformării. Prin promovarea realizărilor științifice românești, nu doar celebrăm excelența, ci construim o societate mai bine informată, capabilă să discearnă adevărul de ficțiune.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Informare privind simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat (2025)

21 Martie 2025 - 4:02pm
21 Mar 2025

Simularea probelor scrise din cadrul examenelor naționale pentru elevi (an școlar 2024 - 2025), organizată la nivelul întregii țări de către Ministerul Educaţiei și Cercetării, programează, în intervalul 24 - 27 martie, următoarele teste aferente examenului național de bacalaureat:

Simularea se va organiza în 1.318 unități de învățământ liceal, numărul de elevi implicați - estimativ - fiind de circa 123.000.

Disciplinele la care se desfășoară simularea probelor scrise sunt: limba și literatura română - proba E)a), limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) - proba E)b), matematică, istorie - proba E)c), fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie - proba E)d).

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației și Cercetării.

Rezultatele vor fi comunicate individual (marți, 8 aprilie) și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ liceal prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în cadrul consiliilor profesorale. Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din sesiunile iunie și iulie - august 2025.

Notele nu vor fi trecute în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.

Alte informații utile sunt disponibile în ghidul publicat aici

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziție și un set de întrebări frecvente (+ răspunsuri) privind evaluarea digitalizată a lucrărilor redactate de candidați.

BIROUL DE PRESĂ

Etichete: simulare examene naționalesimulare examenesimulare bacalaureatcomunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Copiii din mediul rural, față în față cu ministrul Educației și Cercetării: Propuneri pentru un învățământ mai echitabil

20 Martie 2025 - 5:10pm
20 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, s-a întâlnit marți, 19 martie 2025, cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România. Acești tineri, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, reprezintă vocea copiilor din mediul rural, calitate în care și-au prezentat propunerile (fundamentate pe experiențele lor și ale colegilor) pentru îmbunătățirea sistemului educațional din România.

Astfel, copiii au evidențiat necesitatea introducerii gândirii critice ca unitate de învățare, pentru a sprijini elevii în procesul de analiză și luare a deciziilor informate. De asemenea, au subliniat nevoia îmbunătățirii accesului la educație, atât prin asigurarea unui transport școlar eficient, cât și prin extinderea Programului Național Masă Sănătoasă, astfel încât toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, să beneficieze de condiții optime pentru educație.

Un alt subiect abordat a fost introducerea interdisciplinarității în materiile școlare, astfel încât elevii să facă mai simplu conexiunile între diferite domenii de studiu și să beneficieze de o educație aplicată și adaptată nevoilor actuale. De asemenea, în contextul noilor planuri-cadru pentru liceu (proiecte), copiii din Consiliu au solicitat să se țină cont atât de nivelul de pregătire al profesorilor, cât și de dificultățile pe care elevii le-ar putea întâmpina în alegerea reală a disciplinelor opționale.

O altă propunere cu statut de provocare lansată ministrului Daniel David a fost să intre în lumea lor prin crearea de conținut educațional pe platforma TikTok (și/sau alte rețele sociale), demers pe care, de altfel, ministrul Educației și Cercetării l-a adoptat, îl susține și l-a anunțat recent ca pilon esențial al programului de combatere a pseudoștiinței și a manipulărilor.

Conform studiilor, nu există diferențe semnificative între modul în care elevii din mediul urban și cei din mediul rural utilizează TikTok (și/sau alte rețele sociale), ceea ce oferă oportunitatea de a reduce decalajele educaționale prin promovarea unor materiale informative accesibile tuturor elevilor”, a declarat ministrul.

Ministrul Educației și Cercetării a agreat propunerile primite, a luat în calcul experiențele împărtășite de copii și a menționat faptul că obiectivul său este să reformeze în mod real învățământul românesc, punctul de pronire fiind mediul rural, unde situația implică mai multe dificultăți, din fericire surmontabile (de la infrastructură școlară la pregătirea cadrelor didactice).

Este necesară o abordare coerentă și susținută pentru a asigura un sistem educațional echitabil și de calitate pentru toți copiii, indiferent de locul în care trăiesc. Încerc să înțeleg cât mai bine funcționarea sistemului de educație prin discuții directe cu cei implicați în acest sistem, pentru a putea prezenta un luna mai un diagnostic, iar în baza acestuia, propuneri care sa reformeze sistemul în beneficiul tuturor actorilor implicați”, a conchis ministrul Daniel David.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Daniel David susține implicarea mai activă a European Institute of Innovation and Technology în România

20 Martie 2025 - 12:40pm
19 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a avut o întâlnire cu conducerea European Institute of Innovation and Technology (EIT), cu ocazia lansării „EIT Community HUB România” în țara noastră.

În acest context, ministrul Daniel David a declarat:

„Cunosc rolul major al EIT în inovare și tehnologie la nivel european și internațional, atât ca om de știință, cât și ca rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, universitatea care găzduiește deja oficiul pentru România al EIT Digital. Acum, din poziția de ministru, doresc să extindem influența EIT în țară, pentru a stimula inovația în beneficiul bunăstării oamenilor și pentru creșterea competitivității țării într-o lume tot mai competitivă.

În acest sens, ne-am pus de acord să avem un Memorandum cu două obiective majore: 

(1) extinderea prezenței EIT și a modelului EIT de inovare în România, model performant care se bazează pe ecosisteme (formate din universități, institute, companii, autorități etc.) distribuite democratic și eficient în jurul triadei educație-cercetare-inovare;

(2) promovarea unor aspecte de inovare și tehnologie mai specifice în țară, legate de excelența EIT, de teme majore la nivel internațional și de necesitățile țării (ex. pe linia inteligenței artificiale, sănătate, energie etc.).”

European Institute of Innovation and Technology este unul dintre principalii actori ai Uniunii Europene cu rolul de a stimula inovarea și dezvoltarea tehnologică a Europei.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Inteligența Artificială, testată în mediul educațional românesc

19 Martie 2025 - 7:17pm
19 Mar 2025

După o întâlnire cu conducerea Microsoft România, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a decis să implementeze un proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale în unități educaționale, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor/studenților și procesul educațional, în general.

Ministerul va stabili unitatea-pilot inițială, iar Microsoft România și conducerea unității de învățământ își vor asuma implementarea proiectului.

Ministrul educației și cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară în acest context:

„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul.”

Ministrul Daniel David adaugă în continuare:

„Noi avem deja angajat un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii (asociate tehnologiei informației) și opționale (inclusiv de inteligență artificială) asociate revoluției tehnologice prin care trecem, aspecte care creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului/studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care «lenevește» elevul/studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral. Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă.”

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Întrevedere ministru Daniel David - Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România

19 Martie 2025 - 5:56pm
19 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a avut astăzi, 19 martie, o întrevedere cu Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România (GADIF), în contextul celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie).

Din delegația GADIF, condusă de E.S. domnul Hassan Abouyoub, ambasadorul Regatului Maroc la București și președinte GADIF, au mai făcut parte:

  • E.S. domnul Do Duc Thanh, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România și vicepreședinte GADIF;

  • E.S. Massimo Baggi, ambasadorul Confederației Elvețiene în România și trezorier GADIF,

  • Eric Poppe, Reprezentantul pentru Europa Centrală și de Est al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF);

  • prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei.

În cadrul întrevederii a fost subliniată importanța consolidării cooperării între Ministerul Educației și Cercetării și membrii GADIF pentru promovarea studierii limbii franceze și susținerea învățământului superior francofon din România. La ora actuală, limba franceză este studiată de aproximativ 1,1 milioane de elevi din România, fiind prima dintre limbile străine studiată în regim de limbă modernă secundară.

Adoptarea, în perioada imediat următoare, a noilor planuri-cadru pentru liceu, plasează studiul limbii străine ca limbă secundară într-o altă paradigmă, care presupune transferul către profesori și elevi a dreptului de a propune și de a alege conținuturi de învățare adaptate nevoilor și intereselor elevilor.

Participanții s-au angajat să coopereze pentru identificarea celor mai bune modalități care să sprijine studiul limbii franceze, între care:

  • programe de formare specifice pentru cadrele didactice care predau limba franceză, după semnarea Memorandumului de Parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei pentru perioada 2025 - 2028;

  • susținerea cooperării interuniversitare între universitățile francofone, membre ale Agenției Universitare a Francofoniei.

Totodată, dialogul a permis abordarea unor aspecte legate de cooperarea bilaterală cu statele ai căror șefi de misiune diplomatică au fost prezenți la întâlnire: Regatul Maroc, Confederația Elvețiană și Republica Socialistă Vietnam.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Luni, 17 martie, începe simularea Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (EN VIII) - 2025

16 Martie 2025 - 12:13pm
16 Mar 2025

Simularea Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (EN VIII), organizată de Ministerul Educației și Cercetării în anul școlar 2024 - 2025, începe luni, 17 martie, cu  proba de Limba şi literatura română.

La această simulare, care se va desfășura în peste 3.500 de unități de învățământ/centre de examen, sunt așteptați să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscriși circa 10.000 de elevi.

Calendarul complet este disponibil mai jos:

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată. Pentru a răspunde diverselor întrebări privind acest proces (introdus, începând cu anul 2024, pentru toate examenele organizate de MEC), punem la dispoziție acest ghid informativ (FAQ).

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare.

Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel național sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.

Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.

Alte informații utile sunt publicate în ghidul disponibil aici.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 va avea loc în intervalul 24 - 27 martie. Rezultatele vor fi comunicate în data de 8 aprilie. 

BIROUL DE PRESĂ

Etichete: simulare examene naționalesimulare examenesimulare evaluare naționalăcomunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Educației și Cercetării a vizitat „Laserul de la Măgurele"

13 Martie 2025 - 10:10am
12 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a vizitat miercuri, 12 martie, Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

În acest context, ministrul Daniel David a declarat:

„Am vrut ca prima vizită într-un institut național de cercetare să fie într-unul de vârf la nivel național și internațional. De asemenea, am vrut să văd starea proiectului ELI-NP («Laserul de la Măgurele»), în care Uniunea Europeană și țara au investit resurse considerabile pentru a-și asigura competitivitate internațională într-o societate bazată pe cunoaștere. Sunt optimist că dacă ne mobilizăm adecvat, putem să atingem acest obiectiv!”

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministerul Educației și Cercetării se implică în combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor, pentru protejarea societății și a...

11 Martie 2025 - 6:06pm
11 Mar 2025

În această săptămână, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a luat trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor:

 

  • A realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor/universităților din țară. Astfel, îi încurajăm pe decidenții din educație-cercetare să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejăm imaginea/demnitatea personală și umană în general. 

  • Ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii (singuri și/sau alături de părinți și profesori) și adulți.

  • Pornind de la discuțiile preliminare avute în luna februarie a acestui an cu Vicepreședinta Comisiei Europene, doamna Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David și-a exprimat interesul pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care:

​1. educația-știința să pătrundă mai puternic în social media,

2. ocupațiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni.

Ministrul Daniel David declară:

„Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele începute (ex.: planurile-cadru pentru învățământ liceal) regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația/știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii. În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!

În continuare, ministrul Daniel David punctează:

„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței/pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată «Bă!» este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale. De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice (ex.: exerciții interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Conducerea Consiliului național al Elevilor, în vizită la Ministerul Educației și Cercetării

11 Martie 2025 - 11:56am
11 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a primit astăzi, 11 martie, vizita reprezentanților Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Ocazia a fost generată de alegerea noii structuri de conducere a CNE.

Discuțiile s-au concentrat inițial pe analiza CNE asupra planurilor-cadru, analiză care susține demersul început, cu unele propuneri care au fost deja anunțate și de către ministru și care accentuează necesitatea de a continua demersul de reformare curriculară pe programe/conținut, manuale și trainingul actorilor principali în implementarea eficientă a noului demers curricular.

De asemenea, au fost discutate alte aspecte relevante pentru elevi în cadrul ecosistemului de educație-cercetare.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Întâlnire între ministrul Educației și Cercetării și ambasadorul Republicii Turcia la București

10 Martie 2025 - 7:47pm
10 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, l-a primit astăzi, 10 martie 2025, pe  E.S. dl. Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București.

Vizita a prilejuit discutarea unor aspecte importante ale cooperării în domeniul educației și cercetării-dezvoltării-iniovării (CDI):

- revizuirea și consolidarea cadrului juridic, în acord cu evoluțiile cooperării în domeniul educației  și CDI din ultimii ani;

- sprijinirea învățământului în limba minorității turce și formarea cadrelor didactice, inclusiv studiul limbii turce ca limba modernă în unitățile de învățământ din România;

- consolidarea cooperării în domeniul învățământului superior prin sprijinirea funcționării lectoratelor de limbă, cultură și civilizație și prin promovarea reciprocă a burselor de studii.

- dezvoltarea activităților CDI, inclusiv prin implicarea mediul economic.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), în vizită la Ministerul Educației și Cercetării

10 Martie 2025 - 7:44pm
10 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Discuțiile s-au focalizat pe aspecte specific învățământului medical, dar și pe chestiuni mai generale din mediul academic național și internațional. De asemenea, studenții și-au arătat disponibilitatea de implicare activă pentru promovarea sănătății la nivelul societății, cu un interes specific pentru elevii și studenții români, în parteneriat cu ministerul.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, oaspete al Ministrului Educației și Cercetării

6 Martie 2025 - 6:36pm
06 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, s-a întâlnit joi, 6 martie, cu E.S. dl. Giles  Portman, ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord la București și cu dl. Abdi Hassan, directorul British Council pentru România și Bulgaria.

Importanța protecției democrației în această perioadă complicată a fost explicit exprimată de la începutul întâlnirii. Ulterior, au fost abordate următoarele aspecte specifice:

  • identificarea unor noi domenii de cooperare: promovarea cooperării interuniversitare, cooperarea în domeniul cercetării-inovării, educația media, metode inovative de predare, starea de bine a profesorilor și elevilor, Duke of Edinburgh Award și British Council Digital Library.

  • promovarea învățării limbilor străine în unitățile de învățământ din România: în anul școlar 2024 - 2025, peste 2 milioane de elevi învață limba engleză ca Limbă modernă 1, iar peste 191.000 de elevi - ca Limbă modernă 2.

  • cooperarea cu British Council. Au fost prezentate proiectele aflate în derulare în domeniul educației precum Matematica în învățământul primar din România, în cooperare cu Universitatea din Bristol, promovarea educației transnaționale și facilitarea colaborării în acest domeniu între instituțiile de învățământ din România și Marea Britanieprecum și Predarea și învățarea în vremuri dificile,  ce s-a adresat profesorilor care predau elevilor ucraineni beneficiari de protecție temporară pe teritoriul României.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, despre învățământul rural la Radio România (Antena Satelor): „Șanse egale copii...

4 Martie 2025 - 6:21pm
04 Mar 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a discutat astăzi, 4 martie, în cadrul emisiunii „Viața la țară” (Alexandra Vuta) despre educația în mediul rural și despre modalitățile în care aceasta poate fi susținută și îmbunătățită, atingând în acest context și reforma planurilor-cadru în învățământul liceal, aflată în consultare/dezbatere publică.

Ministrul a insistat pe nevoia de a se asigura șanse egale copiilor din mediul rural și urban, iar în acest sens va trebui regândită educația în mediul rural - unde se află acum aproape jumătate din copiii României -, pe linia susținerii mai eficiente a bunelor practici din prezent, dar și a explorării unei reforme de arhitectură pe linia campusurilor rurale, educației hibride de calitate sau prin alte modele care vor rezulta din discuțiile cu cei implicați în acest sistem de educație.

În acest context, ministrul Daniel David a mai declarat:

Calea spre bunăstare a copiilor din mediul rural este educația. Este esențial să încurajăm părinții și autoritățile din mediul rural să îndrepte și să susțină copiii pe această cale.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Dezbateri constructive ale proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal cu reprezentanți ai părinților și ai speciali...

4 Martie 2025 - 6:19pm
04 Mar 2025

În această săptămână, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, s-a întâlnit, în contextul discutării proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal, cu reprezentanți ai specialiștilor în matematică și ai părinților (Federația Națională a Părinților ProEdu).

În acest context, ministrul Daniel David a declarat:

„M-am bucurat să văd din nou susținerea părinților pentru înnoirea planurilor-cadru și sugestiile importante legate de atenția la condițiile de implementare (ex.: trainingul tuturor actorilor implicați, inclusiv elevi/părinți, infrasctructură) pentru reușita acestora.

De asemenea, întâlnirea cu reprezentanții specialiștilor în matematică a adus în discuție rolul matematicii în formarea generală și de specialitate, cu atenție asupra reprezentării disciplinei în zona tehnologică: m-a surprins plăcut preocuparea colegilor din zona matematicii, nu doar pentru domeniul propriu, dar și pentru reușita proiectului pentru a avea o educație mai personalizată, mai ales pe linia flexibilității și descentralizării deciziilor (cu preocupare pentru deciziile informate).”

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a deschis Campionatele Europene de Dezbateri pentru Elevi (ediț...

28 Februarie 2025 - 4:31pm
28 Feb 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a participat astăzi, 28 februarie, la deschiderea oficială a Campionatelor Europene de Dezbateri pentru Elevi (European Schools Debating Championship / EuroSDC - 2025), eveniment organizat în premieră națională de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) în parteneriat cu International Debate Education Association (IDEA).

Această competiție prestigioasă reunește la București peste 100 dintre cei mai buni vorbitori europeni, reprezentând 34 de echipe care se vor întrece pentru titlul de campioni europeni. Evenimentul se va desfășura pe parcursul mai multor zile, incluzând peste 100 de meciuri preliminare, urmate de fazele eliminatorii și finala, care va avea loc pe 2 martie, când vor fi desemnați câștigătorii și cei mai buni 10 vorbitori.

În discursul din deschiderea evenimentului, ministrul Daniel David a urat bun venit tuturor participanților și i-a felicitat pentru dedicarea și pasiunea lor pentru arta dezbaterii. Totodată, a subliniat importanța dezvoltării gândirii critice și a argumentației bazate pe dovezi, în contextul actual, în care ne confruntăm zilnic cu provocări legate de pseudoștiință, dezinformare și „fake news”, punându-se astfel în situație de risc atât democrația, cât și țesutul social care susține o societate funcțională.

Ministerul Educației și Cercetării susține astfel de inițiative care promovează excelența academică și încurajează elevii să-și dezvolte competențele de gândire critică și exprimare argumentativă, esențiale pentru viitorul lor educațional și profesional și pentru democrația și sănătatea societății noastre.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

(Feed generated with FetchRSS)

Pagini