Eşti aici

Noutăți ME

Subscribe to Flux Noutăți ME
Actualizat: în urmă cu 2 ore 55 de minute

Apel pentru înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de școli-pilot în anul școlar 2025 - 2026

17 Iunie 2025 - 1:45pm
Data publicării: 17.06.2025

În anul școlar 2025 - 2026, unitățile de învățământ preuniversitar pot primi statutul de școală-pilot cu condiția înscrierii în rețeaua de unități-pilot, care va fi aprobată prin ordin de ministru, până la data de 22 august 2025.

Dobândirea statutului de școli-pilot începând cu anul școlar 2025 - 2026 se realizează potrivit Ordinului ministrului educației nr. 4.575/03.06.2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar autorizate cu statut de unități-pilot.

Calendarul apelului este următorul:

•  Depunerea aplicațiilor: 23 iunie 2025 - 18 iulie 2025, ora 17:00

•  Evaluarea proiectelor de pilotare: 21 iulie 2025 - 4 august 2025

•  Publicarea listei intermediare: 4 august 2025

•  Depunerea contestațiilor: 5 - 6 august 2025

•  Soluționarea contestațiilor: 7 - 8 august 2025

•  Publicarea listei finale a unităților de învățământ preuniversitar autorizate cu statut de unități-pilot: 11 august.

Aplicațiile vor fi transmise în format electronic pe adresa de email pilotare@edu.gov.ro.

Dosarul de aplicație va fi alcătuit conform Ordinului de ministru nr. 4.575/2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru privind înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar autorizate cu statut de unități-pilot

Etichetă : școli-pilotapelnoutăți

[Consultare publică] Proiect: O R D I N privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi

16 Iunie 2025 - 6:57pm
Data publicării: 16.06.2025

În vederea consultării publice, în condiţiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, dar și a consultării preliminare interinstituționale, Ministerul Educaţiei și Cercetării publică următorul proiect:

  • O R D I N privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi.

​► Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare@rocnee.ro, până în data de 26 iunie 2025.

Etichetă : proiect ordinproiecte planuri-cadruPlanuri-cadru (învățământ liceal)noutățiMateriale informative:  PO_ANEXE_PCI.pdf

Înscrieri pentru „Into Change Award”, premiu destinat grupurilor de cercetare europene

2 Iunie 2025 - 5:45pm
Data publicării: 02.06.2025

Ministerul danez al Învățământului Superior și Științei anunță lansarea concursului pentru Into Change Award, premiu destinat grupurilor de cercetare europene ce au demonstrat excelență în activitatea lor.

Premiul constă în 8 milioane DKK (coroane daneze) și este acordat în colaborare cu fundațiile daneze non-profit Novo Nordisk Foundation, Villum Foundation și Carlsberg Foundation, parte a fundațiilor VELUX, fiecare contribuind cu 1 milion DKK la suma totală acordată în 2025.

Into Change Award este dedicat recunoașterii și onorării activității grupurilor de cercetare europene care au întreprins cercetări remarcabile și inovatoare la cel mai înalt nivel internațional, inclusiv cu un impact semnificativ la nivelul societății.

Nominalizările pot viza orice domeniu de cercetare și pot fi prezentate de universități europene, instituții de cercetare, fundații și academii dedicate științelor și artelor umaniste. Fiecare instituție poate nominaliza un grup de cercetare pentru acest premiu.

Înscrierile încep în data de 1 iunie 2025 și se încheie în data de 1 august 2025, ora 12:00 CET (ora Europei Centrale).

Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul Ministerului danez al Învățământului Superior și Științei.

Etichetă : noutățicooperare internațională

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)

19 Mai 2025 - 5:34pm
Data publicării: 19.05.2025

Dragi români,

În contextul politic complicat din decembrie 2024, angajamentul meu ca ministru tehnocrat al coaliției, asumat de PNL, a fost acela de:

(1a întări profilul euroatlantic al Guvernului României și al țării (sper că am făcut onorabil acest lucru),

(2a asigura în această perioadă funcționarea adecvată a sistemelor de educație și cercetare, dar și de a întări aspectele care funcționează deja bine și chiar de a iniția unele reforme realizabile pe termen scurt pentru aspecte fundamentale care nu funcționează bine și care ne expun la risc (sper că am făcut bine acest lucru, considerând complexitatea sistemelor și problemele anuale inerente - ex. în preajma stabilirii bugetelor, a pregătirii examenelor naționale, bacalaureatului și titularizării)

și

(3) de a face un diagnostic și propuneri de reforme pe termen mediu/lung în educație și cercetare (ceea ce fac prin prezentul Raport QX, inclusiv marcând reformele deja implementate/în curs de implementare). Angajamentul meu inițial a fost complicat de apariția unei crize economico-financiare, suprapusă cu cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse și economico-financiar.

Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aștept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep și analizează serios domeniile educației și cercetării. Dar Raportul QX are și o parte de propuneri de reforme - unele ghidate de date (dar adesea nu avem suficiente cercetări relevante pentru a implementa doar politici bazate pe dovezi), altele de bune practici europene/internaționale, iar altele de analizele mele reflexive -, unde mă aștept la unele viziuni/strategii potențial diferite (dar nu neapărat incompatibile) ale diverșilor specialiști. Reformele propuse nu sunt, așadar, ghidate ideologic, putând constitui arhitectura relativ stabilă a sistemelor noastre de educație și cercetare pe termen lung, dar pot fi colorate în ideologii de stânga/centru/dreapta, în funcție în diversele programe de guvernare.

Raportul se numește „QX” pentru că țintește să propună un sistem de educație-cercetare, prin care, prin problematizări adecvate (Questions), țara să poată să confrunte necunoscutele (X) viitorului.

Raportul este disponibil ► AICI

Prof. univ. dr. psih. Daniel DAVID

Ministrul Educației și Cercetării

Membru al Academiei Române (m.c.) și al Academiei Europene

***

Sinteza acestui document de viziune și strategie, prezentată în cadrul conferinței de presă de luni, 19 mai 2025, poate fi consultată aici.

Etichetă : noutățiministru Daniel DavidRaport QXMateriale informative:  Daniel_David_Raport_QX.pdf

Informare privind reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport - secțiunea Educație (Bruxelles, 12 mai)

14 Mai 2025 - 2:14pm
Data publicării: 14.05.2025

Luni, 12 mai 2025, s-a desfășurat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport - secțiunea Educație, organizată sub egida președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, exercitată de Polonia.

În cadrul acestei reuniuni, statele membre au aprobat următoarele documente:

  • „Concluziile Consiliului privind practicile incluzive, centrate pe elev, în educația și îngrijirea timpurie și în educația școlară”. Acestea vizează dezvoltarea și implementarea de politici incluzive care încurajează participarea activă a tuturor elevilor, pentru a asigura accesul și participarea echitabile la educație și formare de înaltă calitate.

  • „Rezoluția Consiliului privind o etichetă de diplomă europeană comună și etapele următoare către o posibilă diplomă europeană comună: stimularea competitivității Europei și a atractivității învățământului superior european” prezintă viziunea statelor membre în ceea ce privește eticheta pentru diploma europeană comună și propune o abordare etapizată către o posibilă diplomă europeană comună.

  • „Recomandarea Consiliului privind un sistem european de asigurare a calității și de recunoaștere în învățământul superior” stabilește criteriile pentru acordarea etichetei de diplomă europeană comună. Totodată, recomandarea își propune să stimuleze procesele de asigurare a calității, inclusiv în context transnațional, și să sprijine implementarea recunoașterii reciproce automate a calificărilor în statele membre.

Dezbaterea politică a fost dedicată „Rolului Uniunii competențelor în consolidarea spațiului european al educației”, iar prânzul de lucru a avut ca temă de discuție „Reziliența și pregătirea sistemelor de educație și formare”.

În intervenția României privind întrebările transmise de președinția poloneză pe tema sinergiilor între Uniunea competențelor și Spațiul european al educației a fost menționată contribuția cooperării europene la actualizarea și îmbunătățirea calității sistemelor de educație și formare. Din perspectiva obiectivelor Uniunii competențelor, România a reamintit prioritățile naționale în domeniul competențelor de bază și STEM, apreciind rolul gândirii critice, al creativității și al competențelor socioemoționale și civice în pregătirea elevilor pentru viitor.

De asemenea, în cadrul Consiliului au fost prezentate o serie de puncte diverse pe următoarele teme:

  • Promovarea prin educație a informării cu privire la UE;

  • Contribuția cooperării în domeniul educației la creșterea gradului de conștientizare cu privire la regimurile totalitare și la consolidarea rezilienței UE;

  • Impactul negativ al utilizării telefoanelor inteligente în școli;

  • Conferința informală „Un an de la reuniunea ministerială a G7 privind educația: ce măsuri ar trebui luate pentru a îmbunătăți în continuare cooperarea în domeniul educației?” (Roma, 27 - 28 iunie 2025);

  • Cel de al 7-lea Forum mondial al OCDE privind viitorul educației și al competențelor 2040 (Bratislava, 24 - 26 noiembrie 2025);

  • Programul de lucru în domeniul educației și formării al viitoarei președinții rotative la Consiliul UE, care va fi exercitată de Danemarca.

Mai multe informații privind rezultatele Consiliului Educație pot fi accestate aici.

Etichetă : noutățicadru european

Mesajul ministrului Daniel David cu ocazia zilei de 2 mai - Ziua Națională a Tineretului

2 Mai 2025 - 1:29pm
Data publicării: 02.05.2025

Prin educație formală, nonformală și informală, Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în viața tinerilor.

De aceea, m-aș bucura să reflectați la următoarele zece (10) teme majore din acest mesaj gândit pentru voi:

1. Voi sunteți România viitoare. Așadar, pentru voi, părinții/bunicii voștri și copiii voștri trebuie asumată responsabilitatea față de viitor!

2. Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social. În plus, aceasta ne protejează de contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie, devenind astfel un antidot la contaminarea cu fake news și conspirații. De aceea, trebuie respectată și promovată!

3. Democrația euroatlantică este contextul în care vă puteți realiza potențialul, fără constrângeri de clasă socială sau de alt tip care dezavantajează incorect. De aceea, trebuie promovată și apărată!

4. Lumea știută începe să se schimbe, acum, când voi intrați în zonele de putere socială, cu influență asupra țării. De aceea, trebuie responsabilitate asumată față de țară, în logica unui patriotism modern!

5. Polarizările psihoculturale expun la risc țesutul social dintre noi. De aceea, voi, care aveți viața în față, trebuie să fiți preocupați de unirea „Româniilor polarizate”, deoarece doar așa viitorul vostru și al tuturor are o șansă. În acest demers ascultați și faceți alianță cu toate celelalte generații, acordând însă o atenție sporită și vocii seniorilor care au experiența unei vieți trăite bine, prin competență și bun-simț!

6. Apărați instituțiile sociale care ne transformă dintr-un grup într-o civilizație!

7. Refuzați impostura, populismul, agresivitatea socială și lipsa de bun-simț!

8. Refuzați extremismul și autocrațiile!

9. Refuzați patriotismul semidoct, agresiv și xenofob, care, în final, este un demers de pseudopatriotism și este antiromânesc!

10. Refuzați anarhia, luptând pentru sisteme sociale funcționale și în interesul tuturor oamenilor!

În esență, mesajul este că Viitorul vostru și al tuturor depinde de Educație, Democrație, Patriotism, Bun-Simț și Unitate.

Dați-le viață, refuzând Impostura agresivă, demersurile Antidemocratice, Pseudopatriotismul, Tupeul (și lipsa Bunului-Simț) și Antagonizarea românilor (între noi și cu alții).

Prof. univ. dr. psih. Daniel DAVID

Ministrul Educației și Cercetării

Membru al Academiei Române (m.c.) și al Academiei Europene

Etichetă : noutățimesaj ministrucomunicate de presă

Consultare publică privind viitorul cadru financiar multianual, lansată de Comisia Europeană

12 Martie 2025 - 1:45pm
Data publicării: 12.03.2025

Comisia Europeană a lansat o consultare publică online, dedicată viitorului cadru financiar multianual/CFM (care va intra în vigoare începând cu anul 2028).

Consultarea este deschisă până în data de 7 mai 2025, iar chestionarul*** poate fi accesat ► aici.

Viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene va fi esențial pentru susținerea priorităților strategice europene post-2027. În conformitate cu Orientările Politice ale Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru perioada 2024 - 2029, noul CFM va trebui să fie mai simplu de accesat, centrat pe politici și mai flexibil.

Rezultatele consultării vor fi incluse, alături de alte analize și date colectate, în procesul de elaborare a propunerii oficiale a Comisiei Europene privind viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, propunere care urmează a fi prezentată în cursul anului 2025.

Chestionarul online are ca scop colectarea de opinii din partea tuturor părților interesate cu privire la prioritățile și domeniile de finanțare ce ar trebui să fie reflectate în următorul cadru financiar multianual.

Domeniile vizate de această consultare includ:

  • educația transfrontalieră, formarea și solidaritatea;

  • tineret, media, cultură și sectoare creative;

  • valorile europene (democrație, stat de drept, drepturi fundamentale);

  • implicarea societății civile.

Adresa e-mail de contactSG-MFF-PUBLIC-CONSULTATIONS@ec.europa.eu

*** Pentru a participa la această este necesară crearea unui cont pe platforma indicată pe site.

Etichetă : noutățiconsultare publică - Comisia Europeană

Mesajul Ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, pentru Gala „Profesorul Anului Din Mediul Rural”, desfășurată la Brașov

27 Februarie 2025 - 1:00pm
Data publicării: 27.02.2025

Lumina cunoașterii și culturii trebuie să ajungă deplin și în mediul rural!

Când ministrul Spiru Haret a inițiat reforma educației, care a rămas ca punct de reper în istoria reformelor educației în țara noastră, copiii României nu doar că erau în număr majoritar la țară, dar erau și concentrați în grupuri mai mari, astfel încât s-au putut gândi mecanismele și intervențiile educaționale de calitate care să ducă relativ rapid la emanciparea unor generații și, prin ele, la emanciparea țării.

Acum, deși avem încă un număr mare de copii în mediul rural, aceștia sunt fragmentați în grupuri mici, ceea ce, fără să le anuleze, complică intervențiile educaționale de calitate. Cu toate acestea, și inteligența și creativitatea acestor copii, cu nimic mai prejos, trebuie să primească o șansă la o educație adecvată.

Am convingerea că acest lucru se poate face investind mai mult și mai eficient în modelul actual - și o facem prin programe de infrastructură educațională, transport, masă sănătoasă, reducerea învățământului simultan etc., căutând și aplicând, în același timp, în mod obligatoriu, modele alternative mai eficiente. Un astfel de model ar putea fi reprezentat de „campusurile rurale”, unde, cu mijloace moderne de transport, ar putea fi concentrați copiii de pe o anumită arie georgrafică, putându-se astfel asigura educație de calitate prin profesori buni, infrastructură educațională, cămin și cantină etc.

Un alt model ar putea fi reprezentat de „școala hibridă”, în care clasele online să aducă împreună copii din zone diferite ale țării, cu profesori foarte buni, consolidarea cunoștințelor și formarea competențelor adecvate fiind asigurate de facilitatorii locali care să deruleze apoi activități față în față, printr-un orar adaptat zonei și condițiilor concrete din zona rurală respectivă.

Există, cu siguranță, și alte modele, pe care le vom identifica și analiza cu prioritate, deoarece următoarea componentă a reformei în educație va viza învățământul rural, pentru a da, dacă nu aceeași șansă, măcar una apropiată și celeilalte jumătăți de țară.

Vă urez mult succes în desfășurarea și valorificarea evenimentului de la Brașov și vă felicit pentru implicarea reală în sprijinirea învățământului, a copiilor și a profesorilor din ruralul românesc, așteptând și din partea dumneavoastră contribuții concrete la îmbunătățirea modelului actual prin care facem educație în mediul rural și/sau modele noi prin care să se poată regândi acest învățământ pe linia incluziunii și a calității.

Vă asigur că, dacă aceste modele și sugestii vor ajunge la cabinetul Ministrului Educației și Cercetării, ele vor fi analizate și, în măsura posibilităților și resurselor noastre, le vom implementa împreună.

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. psih. Daniel DAVID,

Ministrul Educației și Cercetării

Etichetă : mesaj ministruînvățământ ruralnoutăți